Hèt model voor de toekomstbestendige leefomgeving

Alphen: aan de slag met het Weteringpark

De gemeente Alphen aan de Rijn heeft ons de vraag gesteld: Hoe kunnen we het omvormen van de openbare ruimte op een andere manier aanpakken? Concrete aanleiding was het Weteringpark waarmee de gemeente aan de slag wil om het toekomstbestendig te maken. Samen met de gemeente zijn we hiermee aan de slag gegaan. Het Waardenmodel Leefomgeving gaf de ingrediënten voor een aanpak die heeft geleid tot een concreet voorstel voor het vervolg en de strategie.

Steenwijkerland: waardengestuurd onderhoudscontract

Het contract van de gemeente Steenwijkerland met de verbonden partij Noordwestgroep, die een deel van het onderhoud in de openbare ruimte uitvoert, liep eind 2024 af. Voor de gemeente was het vernieuwen van het contract een kans om met waardengestuurd beheer aan de slag te gaan. Samen met de gemeente heeft Cyber Advies de belangrijkste waarden in het onderhoud bepaalt. Dit deden we met behulp van het Waardenmodel Leefomgeving. Met de doelstellingen, KPI’s en maatregelen die uit dit proces kwamen, is er een nieuwe overeenkomst opgezet waarmee de gemeente en Noordwestgroep mee verder kunnen werken.

Almelo: hoe maken we van de Haghoek een toekomstbestendige wijk?

De wijk Haghoek in Almelo is gebouwd in de jaren 60/70. Het riool, de wegen en delen van het groen zijn verouderd en toe aan vervanging. Daarom wil de gemeente een plan maken voor deze wijk, waarin meteen andere opgaven en ambities een plek kunnen kijken. Maar hoe moet dit plan er uit zien? Welke kansen liggen er? De gemeente Almelo wilde voor deze vraag het Waardenmodel Leefomgeving in de praktijk testen. Wat levert het gebruik van het Waardenmodel op? Zowel voor deze wijk als voor de algemene werkwijze in Almelo? Participatie van bewoners en inbreng van professionals is een belangrijk onderdeel van de aanpak om zo tot een integraal en gedragen plan te komen.

Voor dit project is een meting uitgevoerd van de vijf waarden die het meeste prioriteit hebben gekregen. In de video is hier een weergave van: https://youtu.be/L9hN70-9BV4 

Dit project heeft geleid tot een adviesrapport voor de aanpak van de wijk, waarbij meerdere deelprojecten zijn benoemd. De gemeente start in één deel van de buurt, samen met de woningcorporatie. Er wordt bewust gekozen om de openbare ruimte te vernieuwen, in plaats van alleen het riool te relinen om zo meer waarde te kunnen realiseren.

 

 

Groningen: waardengestuurd beheer concreet maken

De gemeente Groningen wil waardengestuurd gaan beheren. De huidige beheersystematiek is inmiddels bijna 20 jaar oud en toe aan een actualisatie. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je waarden concreet in het beheer? Wij hebben Groningen hierbij ondersteund, onder andere door te komen tot prioriteringen van waarden en door concrete maatregelen uit te werken om invulling te geven aan de waarden klimaatadaptatie en biodiversiteit. Dit heeft geleid tot een mooi plan, genaamd ‘Sturen op waarden in Groningen (SWING)’, wat tot veel positieve aandacht heeft geleid. Zie ook de website van de gemeente zelf waarin waardensturing op een heel concrete manier duidelijk wordt gemaakt.

Portaal Arnhem en Nijmegen: van visie op de buitenruimte naar een onderhoudsbestek

Als woningcorporatie heeft Portaal naast veel woningen ook veel buitenruimte in bezit. Tot voor kort werd dit wel onderhouden, maar zonder heldere visie daaronder. Portaal Arnhem en Nijmegen hebben de handen in een geslagen en hebben samen met Cyber gewerkt aan een visie op de buitenruimte en een vertaling daarvan naar het onderhoudsbestek. In de visie zijn de waarden vanuit het Waardenmodel naar voren gekomen. De doelstellingen en uitgangspunten daaruit zijn meegenomen in het bestek. Voor meer informatie zie https://portaal.nl/over-ons/actueel/nieuws/groenbeheer-krijgt-nieuwe-impuls-bij-portaal-arnhem-en-nijmegen/ 

In 2025 volgen de regio’s Utrecht en Eemland met een vergelijkbare aanpak.

IBOR Hof van Twente

De gemeente Hof van Twente wilde in 2021 al aan de slag met meer waardengestuurd beheer. Het integrale beheerplan openbare ruimte heeft daar invulling aan gegeven. Hoewel het Waardenmodel Leefomgeving toen nog niet ‘klaar’ was, hebben we daarvoor al wel verschillende ingrediënten toegepast. Het heeft geleid tot een overzichtelijk en bruikbaar plan waarmee de gemeente de komende jaren aan de slag kan. Voor meer informatie zie het eerdere nieuwsbericht hierover. 

IBOR Emmen

Gemeente Emmen heeft een integraal beleidsplan openbare ruimte opgesteld. Hierin staan de waarden duurzaam, groen, leefbaar en aantrekkelijk centraal. Deze waarden zijn vertaald naar ambities en uitgangspunten. Per gebied zijn de waarden verder uitgewerkt. Het IBOR biedt een belangrijk kader om de inrichting en het beheer van de openbare ruimte meer integraal en gebiedsgericht op te pakken. Zie de link voor het document.

Speelruimtebeleid Beverwijk ‘ruimte voor spelen’

De gemeente Beverwijk vindt het belangrijk dat iedereen in Beverwijk en Wijk aan Zee gezond is, blijft en kan opgroeien. Spelen, bewegen en ontmoeten in de openbare ruimte dragen bij aan zowel de fysieke als mentale gezondheid van al onze inwoners, kinderen, jongeren, maar ook volwassenen en ouderen. In het nieuwe Speelruimteplan ‘Ruimte voor spelen’ zijn ambities opgenomen vanuit de waarden veiligheid, gezondheid, inclusiviteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Cyber Advies heeft samen met de gemeente dit plan opgesteld. In het plan is aandacht voor wat er nodig is om invulling te geven aan de ambities. Er zijn opgaven bepaald en er is gerekend aan kosten voor beheer en onderhoud. Lees meer over dit project via ons eerdere nieuwsbericht.  Het plan is te vinden via de gemeente.

Integraal beheerplan openbare ruimte IJsselstein

De gemeente IJsselstein wilde graag een overkoepelend integraal beheerplan voor de openbare ruimte. De visie openbare ruimte is hiervoor vertaald naar het beheer. Waarden staan hierbij centraal. Deze zijn uitgewerkt in ambities en maatregelen. Onderdeel van het proces was het prioriteren en meten van de waarden samen met stakeholders. Er is ook gerekend: wat kost het beheer van de openbare ruimte en wat betekenen de ambities per waarde? Zie voor het vastgesteld document de link.

 

Gratis downloaden:
Whitepaper Waardenmodel Leefomgeving